Molior Mérnökiroda Kft.

 

Épületenergetika

› TV2 irodaépület komplexum energetikai felülvizsgálata
– energetikai korszerűsítési javaslatok kidolgozása

› Lakossági ZBR pályázatok energetikai munkarészeinek
  elkészítése

› FEOP Zrt. energetika tanácsadás

FOTÓGALÉRIA

Energetikai tanácsadás

Energetikai tanúsítás

Épületdiagnosztika

Pályázatírás

Épületenergetika

› Mennyi energiát fogyaszt a házam?

› Mi az energiatanúsítás?

› Hogyan kezdjek hozzá a felújításhoz, új ház tervezéséhez?

› Mi az a lakcímke?

› Hogyan szüntessem meg végleg a penészesedést lakásomban?

Nálunk választ kap kérdéseire és szakszerű megoldást problémáira.
A szakértelemmel tervezett és felújított épületek azonos költségráfordítással nagyobb energia megtakarítást eredményeznek!

Energetikai tanácsadás

Az energia hatékony felhasználása napjaink égető problémája. Az energiatakarékosság tehát olyan kérdés, amit nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Ha szeretné tudni, mivel lehet jelentős energia megtakarítást elérni, kérje ki szakértőink véleményét. Engedje, hogy segítsünk!

Energetikai tanúsítás

2009. január 1.-től minden új építésű és közhasználatú épület (állami és önkormányzati) esetében kötelező az energetikai tanúsítás (zöldkártya, energiatanúsítvány).

2012. január 1-től az energiatanúsítvány megszerzése ugyancsak kötelező lesz a következő esetekben:

• meglévő épület vagy lakás,
• lakás, vagy ház eladásakor, az átíráshoz,
• az egy évnél hosszabb bérbeadáskor
• és az 1000 m2-nél nagyobb alapterületű hatósági-, állami tulajdonú épület esetén.

Mi az energetikai tanúsítvány?

Válasz: Az energiatanúsítvány a vizsgált ingatlanról erre felhatalmazott, szakember által kiállított olyan közokirat, amely megmutatja az épület energiafelhasználásának hatékonyságát.

A vizsgálat végén a tulajdonos az ingatlanáról egy energetikai tanúsítvány birtokába jut.

Mi a célja?

Válasz: Az energetikai tanúsítás célja, hogy az épületek kevesebb energiát fogyasszanak, ennek eléréséhez eszköz az energetikai tanúsítvány, amely a lakás energetikai tulajdonságairól tájékoztat, valamint javaslatot tesz az energia-megtakarítás lehetőségeire. A tanúsítás így komoly szakmai segítséget nyújt az épületek energiatudatos használatához és felújításához.

Mi és ki az energetikai tanúsító?

Válasz: Az energetikai tanúsító az épületek energetikai tanúsításának elvégzésére felhatalmazott szakember.

Kinek fontos?

Válasz: Lakásvásárlók, lakásbérlők, ingatlanpiaci szereplők számára

Miért fontos?

Válasz: Az ingatlan vevőjének fontos, hogy tisztában legyen a lakás energetikai tulajdonságaival, hiszen ez nagyban befolyásolja a lakás fenntartási költségét.

A tanúsítás bevezetése az ingatlanpiacnak is érdeke, mivel objektív összehasonlítást tesz lehetővé a lakáspiacon.

Mikor szükséges?

Az energetikai tanúsítványt elsősorban új épületek építésekor, valamint lakás eladásakor, illetve bérbeadásakor kell elkészíttetni.

2009. január 1. napját követően a 176/2008 (XII.31.) Korm. rendelet hatálybalépésének köszönhetően minden ezt követően indult építésügyi engedélyeztetési eljárásban kiadott, jogerős és végrehajtható építési engedéllyel megvalósuló új épület építésekor – legkésőbb a használatbavételi engedély benyújtásáig – el kell készíteni az épület energetikai tanúsítványát. Kötelező az energetikai tanúsítvány (közismertebb nevén: épület zöldkártya) elkészítése meglévő épület tulajdonjogának átruházása, illetőleg egy évet meghaladó időtartamú bérbeadása esetén is.

2009. január 1-től az új épületek energiatanúsítása már kötelező a használatbavételi engedély megszerzéséhez!

Az európai előírások szerint a használt lakásokra is el kell készíteni az energetikai tanúsítványt, amely a ház egy négyzetméterére jutó éves energia-szükségletet tartalmazza, majd egy skála szerint ugyanúgy betűjellel kell ellátni a lakásokat is, mint a háztartási gépeket. Itt is az A-kategória jelenti a legkisebb fajlagos fogyasztást.

2012. január 1-től az energiatanúsítvány megszerzése ugyancsak kötelező lesz a következő esetekben:

• meglévő épület vagy lakás,
• lakás, vagy ház eladásakor, az átíráshoz,
• az egy évnél hosszabb bérbeadáskor,
• és az 1000 m2-nél nagyobb alapterületű hatósági-, állami tulajdonú épület esetén.

Mit mutat meg?

Az energetikai tanúsítvány – vagy más néven a lakcímke vagy zöldkártya, kevésbé helyesen energiatanúsítvány – megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiafogyasztása, alapvető célja, hogy az épületek kevesebb energiát igényeljenek. Ilyen tanúsítványt energetikai tanúsító állíthat ki.

A tanúsítvány megmutatja, hogy milyen szintű az adott épület energiafogyasztása. A skála a legkedvezőbb "A+" kategóriától a legkedvezőtlenebb "I" kategóriáig terjed. Emellett hasznos üzemeltetési tanácsokat ad a tulajdonosoknak, és egyben rámutat a lakás energetikai szempontból gyenge pontjaira.

Mi a költsége?

Az energetikai tanúsítvány készíttetésének költsége magánszemélyek esetében az ingatlan eladásakor elismert költségnek számít, cégek esetében pedig az adóalapot csökkentő tényező. A tanúsítás költsége a tanúsításra fordított munkaidőtől és a tanúsítási feladattól függ.

Energetikai tanúsítványra van szüksége?

Kérjen ajánlatot az voroscsaba@molior.hu email címen vagy hívjon a 06-30-303 5271 számon.

Épületdiagnosztika

A fűtés egyre többe kerül! A nedves falak látványa és hatásai elviselhetetlenek!

De honnan tudjuk, hogy hol szökik a hő és miért nedves a fal?

Válasz: Minden jó hő- és vízszigetelés elengedhetetlen feltétele a szakszerűen elvégzett épületdiagnosztikai vizsgálat. E vizsgálat során felmérjük az épületszerkezetek állapotát (statikai tulajdonságok, nedvességtartalom, só-szennyezettség stb.) és thermográfiai vizsgálatot is végzünk. Mindezek alapján kiválasztjuk az épület felújításához legmegfelelőbb szigetelési módokat.

Egyáltalán nem könnyű egy ház teljes energiatakarékos felújításának költséghatékony megtervezése. Mivel nyerünk többet, mi térül meg a leghamarabb – ezeket a kérdéseket kell eldönteni a felújítás ütemezése során, amiben mindenképpen megéri thermográfiai vizsgálatot végeztetni.

Mikor ajánlott az épületdiagnosztikai vizsgálat?

• Biztonságos ingatlan vásárláshoz.
• Épület problémák okainak feltárásához.
• Szakszerű és gazdaságos felújításhoz.
• Nedves, vizes a fal.
• Penészesedés.
• Repedések megjelenésekor.
• Hideg a ház, az épület.
• Magas a fűtési költség.

Mikor végezzük a thermográfiai vizsgálatot?

ÉpületdiagnosztkaVálasz: Thermográfiai vizsgálatot a fűtési szezonban, télen érdemes kérni, amikor a lakáson belüli és a külső hőmérséklet közötti különbség nagy. Fontos még, hogy a házra teljesen rá lehessen látni a kamerával. Ha ez nem megoldható, vagy a lakásunk egy felsőbb emeleten van, akkor a falat belülről fotózzák le. Ilyenkor azt nézik a szakemberek, hogy hol jön be a lakásba a kinti hideg.

Mit takar a thermográfiai vizsgálat (thermovíziós kamera)?

Válasz: A thermovíziós kamera érzékeli az elektromágneses sugárzást, a „hőképet" rögzíti, és ezt számítógépes módszerekkel ki lehet értékelni. Az infravörös thermográfia nem más, mint a hőmérsékleti különbségek megjelenítésének mechanizmusa.

A módszer leginkább az épületek hőszigetelési hibáinak vizsgálatára, és felmérésére alkalmas. Megállapíthatók az épületszerkezeti csomópontok helytelen kialakításából adódó hibák, és az esetleges nedvesedések, beázások.

A thermovízió segítségével gyors és roncsolásmentes méréseket végezhetünk épületeinken a penész kialakulásának megelőzése érdekében. A hőkamerás felvételek óriási előnye, hogy számítások nélkül, rövid időn belül képet adnak egy-egy ingatlan hőtechnikai, hőszigetelési állapotáról, amely eredmény után már kisebb befektetéssel is nagymértékű energia-megtakarítás érhető el!

Mit látunk a hőtérképen vagy hőfényképen?

Válasz: A látható színskála vörös végén túli, számunkra láthatatlan „színt” nevezzük infravörös tartománynak. Az thermovíziós infrakamera nem tesz mást, mint érzékeli a vörösön túli tartományt, és annak különböző energiájú (hőmérsékletű!) részeit különböző színekkel jeleníti meg a képernyőn: lefordítja a láthatatlan tartományt általunk érzékelhető színekre. Így válik láthatóvá számunkra a hőenergia.

Az épületek hődiagnosztikai eljárásában a házról készítenek egy képet hagyományos kamerával, és egyet infra kamerával. Az utóbbival készült hőfényképen a sötét színek hideg, a világos színek meleg felületeket jelentenek. Ahol nagyon világos a kép, ott magas a hőveszteség.

A hőfénykép jobb oldalán látható színskála mutatja, melyik szín, milyen hőmérsékletet jelent. Ha a hőfotót a hagyományos fénykép mellé teszik, könnyen beazonosítható a háznak az a része, ahol javítani kell a hőszigetelésen.

Műszeres, épületdiagnosztikai szolgáltatásunk megrendelhető az

voroscsaba@molior.hu email címen vagy hívjon a 06-30-303 5271 számon.

Pályázatírás

Energetikai pályázatok, pályázatírás, pályázati közreműködés,
Új Széchenyi terv, KEOP, Panel Program, Öko Program

• műszaki dokumentáció összeállítása
• megvalósíthatósági tanulmány
• energetikai korszerűsítés pályázatok
• komplett pályázati dokumentáció összeállítása
• projektmenedzsment

2012 © Molior Mérnökiroda Kft.

6300 Kalocsa, Pataji út 48.

E-mail: voroscsaba@molior.hu

Tel./fax: +36 78 465 585

Mobil: +36 30 303 5271

Telefon: +36 30 303 5271 E-mail küldés